Engineering voor Exxon Mobile - Bouman Industries

Exxon Mobile, één van de grootste oliebedrijven ter wereld, zoekt een oplossing voor de milieuvervuiling bij haar oliebronnen in Basra (Irak). Met het omhoog pompen van olie komt veel grondwater mee. Het water wordt in grote lagunes tot bezinking gebracht. Dit leidt tot milieuvervuiling. Met de oplossingen van dochteronderneming Centri Tech Separations Twente (CTST) kan het water direct worden gescheiden tot 85% schoon water en 15% ruwe olie. De terugverdientijd van de investering bij een olieprijs van honderd dollar is minder dan een jaar. De testrapporten zijn positief en het project wordt volledig voorbereid en geëngineerd door Bouman Industries. Door de onrust in Irak in de zomer van 2014, de opkomst van IS en de daaropvolgende halvering van de olieprijs wordt het project door Exxon Mobile op pauze gezet. De technologie en oplossing van CTST zijn echter wel goedgekeurd door het hoofdkantoor van Exxon Mobile in Houston (Amerika).