Almeloërs bouwen Japanse fabriek. - Bouman Industries

Het Japanse bedrijf Sekisui Plastics Europe in Almelo bouwt een nieuwe fabriek en laat deze volledig realiseren door bedrijven die binnen een straal van 5 kilometer rond Sekisui zijn gevestigd.

De vele miljoenen kostende fabricagehal komt naast de huidige, op het bedrijvenpark Twente. Alles wordt Twents: van het gebouw, de machines en de productielijnen tot aan deuren, de pallets en ventilatie- en beveiligingssystemen aan toe. Het Japanse moederbedrijf in Tokio schenkt de Twentse vestiging zijn vertrouwen en geeft de regie uit handen.

„Vrij uniek”, zegt fabrieksmanager Jan Leo Jansen Smit. „Ze kijken met argusogen over onze schouders mee.” Maar als dit goed verloopt, maken de Twentse bedrijven kans op veel meer Japanse opdrachten. Sekisui heeft grote uitbreidingsplannen door heel Europa. „Ze willen wel tien keer zo groot worden.”

De uitbreiding wordt in hoofdzaak gerealiseerd door de Almelose en Vriezenveense bedrijven Webbink Bouw, Wichers Metaal, Bouman Proces-technologie, Schippers Technisch Servicebureau (STS), Timmerhuis Groep en Brussche Electrotechniek. Zij maken op hun beurt waar nodig ook gebruik van lokale bedrijven.

Ewald Kosters van Bouman verwacht veel van dit Japanse ‘megaproject’ met het oog op vervolgopdrachten. „De Japanners komen vrij conservatief over en willen het liefst de dingen doen zoals ze gewend zijn. Met de partners die ze gewend zijn. We zijn een half jaar in gesprek geweest. Het duurt lang voor je hun vertrouwen hebt, maar dan is het ook goed. We zijn trots op deze klus.”